Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi, Türkiye’nin çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki en önemli girişimlerinden biri olmaya devam ediyor. Yedi yıldır yürütülen proje kapsamında elde edilen kazanımlar, hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağladı.
Bugüne kadar toplanan atıkların geri dönüşümü sayesinde 227,3 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanarak 40 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacına eşdeğer bir kazanım elde edildi. Proje kapsamında 552,7 milyon ağacın kesilmesi önlenirken, 150 milyon ton karbondioksit salınımı da engellendi.
Geri dönüşümle büyük kazanımlar sağlandı
Sıfır Atık hareketiyle, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri kazanımı sayesinde bugüne kadar:
-
32,5 milyon ton kağıt-karton,
-
9,1 milyon ton plastik,
-
3,1 milyon ton cam,
-
6,4 milyon ton metal,
-
23,4 milyon ton organik ve diğer atıklar olmak üzere toplam 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı.
Projeyle sadece çevre değil, ekonomi de önemli kazanımlar elde etti. 10 milyon hanenin yıllık elektrik faturası kadar tasarruf sağlanırken, 256 milyar lira ekonomiye kazandırıldı. Ayrıca, Türkiye’deki tüm araçların yıllık yakıt tüketimi kadar petrolden tasarruf edildi.
DOA ile depozito yönetim sistemi devrede
Sıfır Atık Hareketi’nin yeni adımı olarak Türkiye Çevre Ajansı tarafından Depozito Yönetim Sistemi hayata geçirildi. “Depozitosu Olan Ambalajlar” (DOA) logosu taşıyan plastik, cam ve alüminyum ambalajlar, geri dönüşüm makinelerine bırakılarak vatandaşlara teşvik bedeli sağlanıyor. Sistem sayesinde yıllık 520 milyon euro tasarruf edilmesi hedefleniyor.
BM’den Sıfır Atık hareketine küresel destek
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından kurulan BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulunun başkanlığı, 12 Nisan 2023’te Emine Erdoğan’a teklif edildi ve Erdoğan bu görevi kabul etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen “Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru” etkinliğinde, “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı”na ilk imzayı attı. Bugün itibarıyla 100 ülkeden 13 binden fazla sıfır atık gönüllüsü bu beyana imza attı.
Sıfır Atık, uluslararası ödüllere layık görüldü
Sıfır Atık Hareketi, uluslararası alanda da büyük yankı uyandırdı ve birçok ödüle layık görüldü:
-
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO): “Sıfır Atık, Sıfır Açlık” ödülü (2018)
-
BM Kalkınma Programı (UNDP): “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülü” (2021)
-
BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat): “Waste Wise Cities Global Champion” ödülü (2021)
-
Akdeniz Parlamenter Asamblesi: “PAW Awards” (2022)
-
Dünya Bankası: “İklim ve Kalkınma Liderliği Ödülü” (2022)
“Yeterince Var” temasıyla yeni farkındalık kampanyası
30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında bu yıl “Moda ve tekstilde sıfır atığa doğru” temasıyla ve “Yeterince Var” sloganıyla farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Sıfır Atık Projesi, çevreyi koruma, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm konusunda Türkiye’yi uluslararası alanda öncü ülkelerden biri haline getirmeye devam ediyor.