Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa vadeli dış borç stoku Mart’ta 172,7 milyar dolar oldu – Birlik Haber Ajansı

ANKARA-BHA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 Mart ayına ait

ANKARA-BHA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 Mart ayına ait kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıkladı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku, Mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 oranında azalarak 172,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Vadesine 1 yıl veya daha az kalan borçları gösteren kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise 224,8 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bankalar kaynaklı borç artışı

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku, önceki aya göre yüzde 0,5 artarak 77,8 milyar dolara yükseldi. Özellikle, bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli kredilerde, bir düşüş gözlendi. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları ise yüzde 1,1 oranında artarak 18,5 milyar dolara ulaştı.

Merkez Bankası ve diğer sektörlerin durumu

Merkez Bankası kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku ise yüzde 4,2 oranında azalarak 30,2 milyar dolara indi. Diğer sektörler kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku ise önceki aya göre yüzde 1 artarak 64,8 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret işlemlerinden kaynaklanan ticari krediler, yüzde 1,5 artışla 60,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Nakit krediler kaynaklı yükümlülükler ise yüzde 6,9 azalarak 4,1 milyar dolara geriledi.



Tüketici güveninde pozitif yönlü hareket sürüyor

Tüketici güveninde pozitif yönlü hareket sürüyor

Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonuna bakıldığında, borçların yüzde 35’inin dolar, yüzde 26’sının avro, yüzde 24’ünün TL ve yüzde 15’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Mart ayı itibarıyla, Merkez Bankası ve genel hükümetin yükümlülükleri bir önceki aya göre azalma gösterirken, bankalar ve diğer sektörlerin yükümlülüklerinde artış kaydedildi.