Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

4. Yargı Reformunda “Trafik magandalarına hapis cezası artacak”

4. Yargı Reformu Strateji Belgesinin ilk yargı paketiyle, silahla ateş edenler ve trafik magandalarına verilecek cezalar artırılacak. Ayrıca, kiralık araçların kötüye kullanımıyla ilgili düzenlemeler yapılacak.

4. Yargı Reformu Strateji Belgesinin ilk yargı paketiyle, silahla ateş

AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesinin ilk yargı paketini hazırlık aşamasına getirdi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, teklifin önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Toplumsal huzurun sağlanması ve suçla daha etkin mücadele edilmesi amacıyla, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklikler yapılacak.

Teklifte, TCK’nin 86. maddesindeki “kasten yaralama” suçunun alt ve üst sınırları artırılacak. Basit kasten yaralama suçunun alt sınırı 6 aya, üst sınırı ise 1,5 yıla çıkarılacak. Ayrıca, taksirle yaralama suçunda da ceza sınırları düzenlenecek. Bu suç için öngörülen alt sınır 4 aya, üst sınır ise 2 yıla yükselecek.

Trafik magandalarıyla mücadele etmek amacıyla, TCK’nin 223. maddesinde de önemli değişiklikler yapılacak. Bu kapsamda, kara ulaşım araçlarının hareketinin engellenmesi, kaçırılması veya alıkonulması gibi suçlar için hapis cezaları artırılacak. Hukuka aykırı davranarak, hava ulaşım aracının hareketini engelleyen veya aracı başka bir yere götüren kişiler, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Meskun mahalde silahla ateş edenlere yönelik cezalar da artırılacak. TCK’nin 170. maddesindeki değişiklikle, bu tür suçların alt sınırı 1 yıla, üst sınırı ise 5 yıla çıkarılacak. Ayrıca, kurusıkı silahlarla ateş edilmesi de suç kapsamına alınacak. Düğün ve benzeri etkinliklerde silahla ateş edenler için cezalar, yarısından bir katına kadar artırılacak.

Kiralık araçlarla ilgili düzenlemeler de yapılacak. TCK’nin 155. maddesinde yapılan değişiklikle, kiralık araçların kötüye kullanılması ve bu araçlarla suç işlenmesi durumunda ceza bir kat artırılacak. Ayrıca, alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle araç kullanmaya yönelik cezalar da düzenlenecek. Bu suç için öngörülen ceza, 6 aydan 2 yıla kadar hapis olacak.